center>
fancygens.com

25. 4. 2008.

IAN BROWN 7.6.2008. SKC

Nekadašnji frontmen The Stone Roses, legendarnog benda koji je definisao britansku pop scenu kasnih 80-tih i ranih 90-tih godina, Ian Brown, nastupiće 7. juna u Beogradu u organizaciji Kontra magazina. Brown će u Beogradu nastupiti u bašti Studentskog kulturnog centra u okviru aktuelne evropske turneje pod nazivom ‘The World Is Yours’ na kojoj promoviše istoimeni album objavljen 24. septembra prošle godine.
Karte, po ceni od 2000 dinara, naći će se u prodaji od petka, 25. apila na Blagajni SKC-a, Dom Omladine i Eventim prodajnim mestima. ranim danima Ian-a Brown-a su inspirisali pank bendovi poput Sex Pistols, The Clash i Agelic Upstarts. Brown je početkom 80-tih svoju muzičku karijeru počeo kao basista u bendu The Patrol, kasnije bend menja ime u Garage Flower, a 1984. godine postaju Stoun Roses. U to vreme Ian sreće jednog od svojih idola, soul legendu Geno Washinton-a koji je uticao na to da postane pevač.
Kritičari su imali podeljena mišljenja o njegovom vokalu, a bubnjar Mathew Priest mu je zbog stila pevanja dao nadimak koji ga i danas prati „Kralj Majmuna“ (King Monkey). Tokom svoje karijere sarađivao je sa značajnim muzičarima, među kojima su Noel Gallagher iz sastava Oasis, sastav U.N.K.L.E., Sinead O'Connor, Nigel Ippinson, Robbie Maddix, bend South... Okušao se i na velikom platnu pojavljivanjem u ekranizaciji priče o Hariju Poteru „Hari Poter i zatvorenik iz Azkabana“, a kuriozitet je da je za honorar uzeo samo 200 engleskih funti!
Početkom 90-tih tvrdio je da je antimonarhista i svoja ubeđenja je opevao u pesmi „Elizabeth My Dear“ Stone Roses.
Q magazin je delo Ian-a Brown-a 2002. godine svrstao na listu „50 bendova koji se moraju čuti pre smrti“. Dobtinik je „Goodlike Genius“ nagrade za 2006. godinu, koju dodeljuje magzin NME.
Od raspada grupe 1996. godine otpočeo je uspešnu solo karijeru i objavio pet solo albuma ‘’Unfinished Monkey Business’’ (1998), ‘’Golden Greats’’ (1999), ‘’Music Of The Spheres’’ (2001), ‘’Solarized’’ (2004), ‘’The World Is Yours’’ (2007), jednu kompilaciju hitova ‘’The Greatest’’ (2005) kao i 15 singlova od kojih je 12 singlova dospelo na listu 40 najprodavanijih u UK.
Ian je ostao u dobrim odnosima sa nekima od bivših članova Stone Roses. Nastupao je sa basistom Manijem, a ostao je dobar prijatelj i sa bubnjarem Renijem. Obojica su učestvovali na njegovom debi albumu „Unfinished Monkey Business„ u pesmi „Can’t see me“. Poslednji album 'The World Is Yours' objavio je 24. septembra 2007. godine. Na albumu su gostovali Sinead O'Connor, Steve Jones i Paul Cook iz sastava Sex Pistols, basista Happy Mondaysa Paul Ryder, bivši basista sastava The Smiths Andy Rourke.
Brown j jednom prilikom izjavio da veće šanse imaju da se ponovo okupe Happy Mondays nego Stone Roses. Priliku da vidi okupljanje ovog benda imao je i na Jelen Pivo Live festivalu u Beogradu u septembru prošle godine.
Od detinjstva je vatreni navijač Fudbalskog kluba Mancester United i redovno odlazi na utakmice. Svako njegovo pojavljivanje na stadionu privlači veliku pažnju i često se u medijima mogu videti njegove slike sa fudbalskim fanovima.